Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Δεκαπενταύγουστος στην Εύβοια


Δεκαπενταύγουστος στην Εύβοια

Στην Κύμη της κεντρικής Εύβοιας ξεχωρίζουν τα πανηγύρια στη βυζαντινή Κοίμηση της Θεοτόκου στον Οξύλιθο, αλλά και στα χωριά Καλημεριάνοι και Ποταμία, με τους κατοίκους να μαγειρεύουν όλο το βράδυ πάνω από τα καζάνια το παραδοσιακό για την περιοχή στιφάδο. Οι κάτοικοι της περιοχής συρρέουν στα τρία χωριά, όπου οι πιστοί έχουν δωρίσει το κρέας, τα κρεμμύδια και τις ντομάτες, ενώ από το βράδυ της παραμονής του Δεκαπενταύγουστου ξεκινούν το μαγείρεμα του στιφάδου.




Νωρίς το πρωί ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου ευλογεί τα καζάνια, τα οποία καίνε όλη τη νύχτα πάνω σε ξύλα, κι έπειτα το παραδοσιακό έδεσμα μοιράζεται στους πιστούς. Το ντόπιο κρασί ρέει άφθονο όλο το βράδυ, μετατρέποντας μια επίπονη διαδικασία σε αληθινό πανηγύρι.



                      
Γνωστό και ως «πανηγύρι της Παναγιάς», το πανηγύρι στις 15 Αυγούστου στις Πετριές μένει αξέχαστο σε όσους το επιλέξουν. Κρασί, καλό φαγητό και φυσικά μουσική από παραδοσιακή ορχήστρα μέχρι το πρωί σας «ταξιδεύουν» δίπλα στη βρύση και κάτω από τον πλάτανο-σήμα κατατεθέν του χωριού που μετρά πολλές δεκαετίες ζωής.

Στα Ψαχνά και στην Ιερά Μονή Γοργοϋπηκόου γίνεται παραδοσιακή λιτανεία του Επιταφίου της Παναγίας σύμφωνα με την τάξη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου